En gang utro, altid utro

Well, vi kender jo alle den gamle traver: En gang utro, altid utro.

Forleden sad jeg vaneligt og scrollede gennem Facebook, da en interessant artikel på en af de utallige sider jeg følger, pludselig poppede op. ”En gang utro, altid utro”, min nysgerrighed var vakt- klik.

Utroskab er nok et emne de fleste mennesker finder interessant, og i hvert fald noget alle har en mening om. Det er ikke så svært at regne ud hvorfor. For de der befinder sig i parforhold, er der nok hurtigt enighed om at utroskab er noget af det værste, vi kan forestille os at blive udsat for.

Men hvorfor egentlig? Handler det om at vores partner har haft sex med en anden, ja naturligvis. Men i det store og det hele er det vel egentlig ikke den endelige essens af problemet. Hvorfor gør det så ondt, når vi opdager at vi er blevet forrådt? Netop forrådt må være nøgleordet.

Det er tanken om at vores partner er gået bag om ryggen på os, at vi er blevet løjet for. De fleste vil uden tøven sige at det vigtigste i parforholdet er tillid, og mon der er noget der kan sende tilliden direkte ad helvede til, som en god omgang utroskab?

Den kan være svær at komme sig over. Og så er det store spørgsmål efterfølgende, at vælger du og tilgive vil tilliden så nogensinde kunne genetableres?

For at vende tilbage til artiklen, der denne lørdag eftermiddag konfronterede mig, tog den som sagt udgangspunkt i klassikeren en gang utro, altid utro. Her var det beskrevet hvorledes forskere nu var kommet frem til, at der var mere at hente i det gode gamle ordsprog end som så. Via forskellige tests var de kommet frem til, at folk der i fortiden havde været utro, havde større tilbøjelighed til at være det igen. Well, surprise…

Årsagen hertil skulle spores i et mønster der påviste, at når folk først havde løjet en gang blev det lettere fremadrettet. Det kender vi jo med så mange ting. Så ja, det gav mening.

Hvad der undrede mig var at man vel godt kan tale om at mennesker kan have været utro en gang, og få så umådelig dårlig samvittighed, at de aldrig gør det igen? Ifølge artiklen ville denne dårlige samvittighed blive mindre og mindre for hver gang utroskaben blev ført ud i livet, for til sidst at være ikke-eksisterende. Det giver mening. Jeg tænker blot, at det vel kunne ske at en person efter en dårlig handling, beslutter sig aldrig at gentage den? Måske jeg var naiv. Det er klart at følger man et mønster er det naturligvis sådan, at det bliver lettere for hver gang man gør noget, men der er vel undtagelser?

Havde jeg selv flirtet med utroskaben gennem mit liv? Jo, jeg kunne tænke på få undtagelser hvor der bestemt havde været situationer jeg ikke var stolt af. Havde jeg lært af disse fejltagelser? Bestemt.

Jeg må dog erkende at ordsproget alligevel var noget, jeg overordnet måtte tilslutte mig. Men som det er med alt, kommer det vel an på situationen. Lad mig først og fremmest fastslå at utroskab aldrig kan forsvares. Det er bare IKKE okay overfor ens partner. Til gengæld vil jeg også påstå at der er forskel på et fucked up knald i en snapsebrandert til firmajulefrokosten og den planlagte utroskab. Men den planlagte mener jeg den der opsøges eller endda ender som en affære. Jeg siger ikke den ene er mere rigtig end den anden, og gud nåde og trøste den mand der ender som min kæreste og knalder en kollega til julefrokosten, forstå mig ret. Jeg mener blot at det er menneskeligt at fejle og der bestemt er forskel på at erkende sine fejl og fortryde dem, måske endda melde ærligt ud, fremfor at lyve og bedrage sig gennem tilværelsen. Denne type utroskab vil være svær nogensinde at tilgive, da det siger noget om din partners moral. Har personen gennemgående kunne føre en løgn videre uden at have dårlig samvittighed og måske endda gentaget den over længere tid, ja så tror jeg bestemt på at det kan ske igen.

På falderebet kan jeg desuden tilføje, at der synes at være en helt enorm dobbeltmoral forbundet med emnet. Undersøgelser viser nemlig at mere end 60 procent synes, utroskab er forkasteligt. Samtidig tyder undersøgelser dog også på, at cirka hver tredje er deres partner utro. Hvordan hænger den mon sammen, kunne jeg ikke lade være med at fundere.

Hvad tænker I- En gang utro, altid utro?

Læs også: Mænd med kærester, hvor går grænsen?

Author

Write A Comment