Julefrokosten

Måske det for mange, er en smule tidligt at sætte jul på dagsordnen. Faktum er dog, at der kun er små fjorten dage til 1. december. Allerede nu er julekatalogerne begyndt at bugne i postkassen, kalenderen proppet med julearrangementer og ikke mindst, de famøse julefrokoster.

Som invitationerne var begyndt at gøre sit indtog, kunne jeg ikke lade være med at tænke, at selvom julefrokoster ofte er hylende morsomme, er de samtidig også forbundet med noget andet og langt mere alvorligt – UTROSKAB

Let’s be real, jeg tror ikke det er alle der sidder hjemme fredag aften, når kæresten glad vinker farvel og begiver sig mod firmaeventet, som føler sig helt trygge ved situationen.

Ja ja, vi stoler da på vores kæreste…

Men får samtidig gang på gang, år efter år, ørerne tudet fulde af at det altså er til julefrokosten det sker! Det er her folk er utro.

Som I ved, havde jeg i år ikke selv en partner og kunne således se mig fritaget for unødvendige spekulationer om, hvad der egentlig foregik i det klichefyldte kopirum. Det afholdt mig dog ikke fra at fundere over fænomenet.

For var det virkelig en realitet, at vi danskere boller mere udenom til julefrokosterne?

Skulle man tro de gentagende overskrifter i sladderspalterne, var tiden vi nu gik i møde, umiddelbart en af de farligste for det monogame parforhold.

Men hvad er det der gør julefrokosten til det oplagte mål for utroskab?

Hvad der først poppede op i mine tanker? SNAPS. Og generelt de utallige mængder alkohol, der oftest absorberes ved netop denne type fest.

Kan man så tale om at alkohol gør sidespringet acceptabelt? Næ, bestemt ikke. Problemet er bare at alkohol ofte er indblandet, netop når det kommer til utroskab.

Jeg har før været inde på, at der er forskellige former for utroskab. Hermed ikke sagt at nogle er mere okay end andre, men blot at en forskel foreligger.

Er utroskab planlagt og er måske endda resulteret i en længerevarende affære, eller er et netop i den uheldige snapsebrandert, man ender i kopirummet?

Læs også: Er man(d) mere utro ved juletid?

Det er ikke noget nyt at alkohol skaber dårlig dømmekræft, der leder til at vi gør dumme ting. I takt med at promillen stiger, lader det desværre til at moralen daler.

Igen må jeg påpege at det ikke er mit mål at retfærdiggøre utroskab, på nogen måde, men blot at skelne mellem de forskellige perspektiver af sagen.

Og kan man egentlig tale om at folk, helt ubevidst, i baghovedet har en stemme der muligvis er med til at legitimerer utroskab ved julefrokosten, netop fordi vi konstant får tudet ørene fulde af at det sker ”hele tiden” og er ”ganske normalt”?

Jeg ved det ikke. Men tilsyneladende var faktum, at det for alvor er til årets julefrokoster, der knaldes løs.

Ifølge parterapeut Martin Østergaard har den stigende tendens til utroskab i julen, noget at gøre med at det er vinter. Om sommeren er vi tilhængere af lyse grillaftener og en mere begrænset mængde alkohol, hvor hygge og civiliseret samvær er i højsædet.

Til gengæld er den skandinaviske vinter, som bekendt, trist, kold og mørk. Med den mørke periode følger også mange kriser understreger Martin Østergaard.

Læs også: En gang utro, altid utro?

Jeg synes bestemt det gav mening at det kolde vinterhalvår i Danmark, måske netop var hvad der fristede til ustyrlige mængder alkohol og efterfølgende faldgrupper.

At dette skulle være årsagen til, at utroskaben florerer netop til julefrokosterne. Det lød ikke usandsynligt.

Faktisk kan det tilføjes at mere end hver tiende dansker skulle have været utro til en julefrokost.

Jeg selv havde aldrig været utro til en julefrokost. Om det var sket fra en partners side, skal jeg ikke kunne sige, i så fald var det heldigvis aldrig kommet mig for øre.

Selvom utroskabsknaldet blot handler om en ”upser” i en snapsebrandert, kan et sådan sidespring gå hen og få fatale konsekvenser.

Således mener jeg at det er værd, også selvom vi alle ser os som moralens vogtere og sværger evig troskab til vores partner, lige at pakke en smule fornuft med i rygsækken, når vi begiver os afsted til den årlige julefrokost.

En ting er sikkert, hver tiende dansker, det er altså ikke så lidt!


 

Author

Write A Comment